Ügyfélszolgálat: +36 (30) 505 - 0557

Tetőléc – felhasználása az építőiparban

A Tetőléc – egy tartós és erős anyagból készült építőelem, amelyet általában tetőfedési rendszerekben használnak. A tetőlécek az épülettető alapvető elemei, amelyekre a tetőfedő anyagokat rögzítik. Ezek az elemek megerősítik a tető szerkezetét, és biztosítják a tetőfedő anyagok helyes rögzítését.

A tetőlécek lehetnek fából, acélból vagy más anyagból, attól függően, hogy milyen típusú tetőt építenek. A leggyakoribb anyag a fa, mivel könnyű, elérhető és jól kezelhető. A fa tetőléceknek általában hosszúkás alakjuk van, és a tető ferde részén sorban helyezkednek el.

A tetőlécek feladata, hogy egy lapot biztosítsanak a tetőfedő anyagoknak. Rögzítőpontként szolgálnak a cserép, az üvegszövet, az acéllemez vagy más tetőfedő anyagok számára. A tetőlécnek kellően erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tetőfedő anyagok súlyát, valamint a szélsőséges időjárási viszonyokat, például a széllökéseket vagy a hóterhelést.

A tetőléc elhelyezkedése és méretezése a tetőszerkezet tervezésétől függ. A tetőlécek meghatározott távolságban helyezkednek el, és azok méretezése a tetőfedő anyagok típusától, a tető lejtésétől és a terheléstől függ.

Fontos megjegyezni, hogy a tetőléc csak az épülettető szerkezetének része, és a tetőfelújításhoz vagy építéshez szakember segítségét kell igénybe venni. Egy tapasztalt tetőfedő vagy építőmester kiválaszthatja és elhelyezheti a megfelelő tetőléceket a tetőszerkezetbe, hogy biztosítsa a tartósságot és a megfelelő tetőfedést.