Ügyfélszolgálat: +36 (30) 505 - 0557

Az OSB lapról röviden

Az OSB (Oriented Strand Board) egy olyan építőanyag, amelyet fából készítenek, és széles körben felhasználnak a faanyagokkal történő építési projektek során. Az OSB lapok előállításához fűrészpor és farost keverékét használják, amelyet egy ragasztóanyaggal (általában fenolformaldehid vagy izocianát) összekevernek, majd nyomás alatt és hő hatására egyesítik.

OSB lap

Az OSB lapok előállítási folyamata

Az OSB lapok előállítási folyamata általában a következő lépésekből áll:

  1. Alapanyagok előkészítése: Fűrészpor és farost készülékdarabokat összegyűjtik és aprítják, majd egy gépen keverik össze.
  2. Ragasztó hozzáadása: A kevert faanyaghoz ragasztót adnak hozzá. A ragasztók biztosítják a fából készült részecskék összetartását és merevségét.
  3. Rétegezés: Az OSB lapot rétegekbe rendezik, és a rétegeket úgy orientálják, hogy a farost rostok általában két fő irányban helyezkedjenek el egymáshoz képest. Ez növeli az OSB lapok szilárdságát és stabilitását.
  4. Nyomás és hőkezelés: A rétegezett anyagot nagynyomású gépekben és hőhatásnak kitett kemencékben sajtolják össze. Ez a folyamat aktiválja a ragasztóanyagot, ami a fából készült részecskék összekapcsolódását eredményezi.
  5. Vágás és méretre vágás: Az OSB lemezeket kívánt méretű darabokra vágják és csomagolják.

Az OSB lapok számos építőipari alkalmazásban felhasználhatók, például:

  1. Padlóburkolat: Az OSB lapok szilárdsága és stabilitása miatt gyakran használják padlóburkolatokhoz.
  2. Tetőfedés: Az OSB lapokat tetőfedéshez alkalmazzák, ahol tartós és strapabíró felületre van szükség.
  3. Falburkolat: Az OSB lapokat falburkolatként használják, amelyekre könnyen lehet vakolatot vagy egyéb burkolatot felvinni.
  4. Bútor: Az OSB lemezekből készült bútorok környezetbarát és költséghatékony lehetnek.
  5. Építési szerkezetek: Az OSB lapokat építési szerkezetekben is felhasználhatják, például tetőgerendák vagy aljzatok erősítésére.

Az OSB előnyei közé tartozik az alacsony költség, a könnyű feldolgozhatóság, a környezetbarát anyagok felhasználása és a jó szilárdság és stabilitás. Az OSB azonban nem ajánlott olyan helyeken, ahol hosszú távú vízhatásnak vannak kitéve, mivel a nedvesség károsíthatja az anyagot és csökkentheti a szilárdságát.